Top 5 lucruri de pe lista de priorități bebelușești

0

Recent am devenit mătușica unei superbe fetițe și am început așadar să iau contact cu o nouă lume, cu produse noi și nevoi bebelușești. Pe lângă multitudinea copleșitoare de lucrușoare necesare unui nou-născut, cred că sunt câteva în top 5 pe lista de priorități.

  1. Recoltarea la naștere a surselor de celule stem

Recoltarea de celule stem la naștere este acum accesibilă oricărei viitoare mămici, iar celulele stem obținute din sângele și țesutul de cordon ombilical sau țesutul placentar pot fi de folos nu numai bebelușului, ci întregii familii. Astfel, zeci de boli grave pot fi tratate (o listă completă aici) și există foarte mulți copii care au beneficiat deja de potențialul terapeutic al celulelor din sângele de cordon ombilical.

Este absolut minunat cum medicina a ajuns atât de departe și cu siguranță în viitor va ajunge tot mai sus. Potențialul celulelor stem de a regenera și repara țesutul deteriorat din organism este încă studiat și reprezintă un domeniu de un important interes în medicină.

Celulele stem pot juca un rol important în protejarea copilului împotriva unor boli severe, acute sau cronice. Cei de la Cord Blood Center oferă chiar și recoltarea placentei și stocarea ei ca sursă de celule stem.

2. Pătuțul

Pătuțul este și el pe lista de cumpărături a tuturor viitoarelor mămici, acesta fiind un accesoriu important. Până nu ai contact cu lumea bebelușească, nu prea ai idee câte tipuri și modele de pătuț pot să existe și câte criterii trebuie să ai în vedere atunci când achiziționezi un pătuț.

Întrebările care apar sunt: Luăm pătuț de lemn sau cu schelet metalic? Ar fi mai bun un pătuț pliabil, unul fix, pe roți sau unul de voiaj? Oare cum arată un pătuț transformabil? Sună interesant și pătuțul de tip balansoar sau cu baldachin! Sau cel co-sleeper!

În funcție de buget, avem la dispoziție o multitudine de pătuțuri. Salteaua pătuțului este și ea importantă pentru că bebelușul își va petrece mare parte din timp dormind, cel puțin în primele luni ale vieții. Alte criterii care trebuie avute în vedere sunt: locul în care pătuțul va fi poziționat, dar și spațiul disponibil pentru pătuț.

3. Căruciorul

Printre sutele de întrebări pe care viitorii părinți le au se regăsește și următoarea: Ce cărucior luăm, dragă? Când zici cărucior, zici plimbare pe patru roți. Simplu, nu? Când te apuci să cauți dai peste descrieri precum: cu scoică, fără scoică, transformabil, ultracompact, sport, tip umbrelă, 2 în 1, 3 în 1 etc. Toate cărucioarele au argumente pro și contra, așa că o documentare temeinică este necesară înainte de a achiziționa cel mai potrivit căruț pentru copilul tău.

4. Marsupiul

Alegerea unui marsupiu este altă sarcină cu adevărat dificilă pentru că există o varietate mare de produse și prețuri. În alegerea unui marsupiu trebuie să se aibă în vedere confortul bebelușului, dar și al purtătorului. Reglajele trebuie să fie facile, iar materialele se aleg și în funcție de anotimp. 

Marsupiul este o achiziție ce vine cu multe beneficii. Ai mâinile libere și poți să desfășori diverse activități cu puiul lângă tine, fără să-ți faci griji pentru siguranța lui. În momentul în care bebelușul este mereu lipit de mamă, în corp este eliberată oxitocina, hormonul iubirii care ajută în cazul simptomelor de depresie sau anxietate postnatală. Marsupiul este util și înlocuiește cu succes, în anumite situații, greoiul cărucior.

5. Jucării și jucărele

Am ales să includ și jucăriile în acestă listă pentru că mie una îmi place să cumpăr jucării pentru nepoțica mea. Îmi plac toate animăluțele colorate și pufoase și abia aștept ca micuța să mai crească, să se poată bucura de tot felul de jucărioare cu ajutorul cărora va descoperi lumea. 

Am observat că, în general, mămicile și proaspeții părinți sunt dispuși să cheltuiască mai mult decât muritorii de rând. De multe ori se întâmplă ca anumite lucruri nici măcar să nu ajungă să fie folosite, altele poate nu ne plac, nu ni se potrivesc sau nu sunt îndrăgite de copil. Poate fi dificil la început, dar în timp, prin experiență, se ajunge la o claritate în ceea ce privește nevoile reale.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here