Între corporație și mașina de cusut

18

Nu știu dacă numai mie mi se întâmplă chestia asta, dar cam toți prietenii mei și-au descoperit în ultimii ani diverse pasiuni și talente, hobby-uri de care se ocupă în timpul liber sau, cei mai norocoși, chiar full time. Am povestit aici despre cum face Sebi bere acasă și a venit rândul Ralucăi să fie luată la întrebări.

Pe Raluca o știu din liceu, iar drumurile noastre s-au intersectat mai târziu din nou, când am devenit colege de apartament în București, la ceva timp după terminarea facultății. Dacă stau bine să mă gândesc, pe Raluca mi-o amintesc dintotdeauna înconjurată de tot felul de materiale, mărgeluțe, ace, ațe, accesorii de croitorie, meșterind ceva sau plănuind cu entuziasm următoarele creații.

1. Să facem cunoștință!

Ralu: Mă numesc Raluca, sunt pe pământul ăsta de 32 de ani și ocup un spațiu în București (haha). Pentru că nu am mai fost pusă în situația de a mă prezenta, excepție făcând interviurile pentru locuri de muncă, mi-e puțin cam greu să scriu despre mine ca și cum nu aș încerca să obțin o poziție la vreo companie. Reiau, sunt Raluca, am 32 de ani, locuiesc în București și încă încerc să îmi găsesc un rost pe acest pământ, unul care să conteze. În momentul de față lucrez pe finanțe și achiziții la o multinațională și visez la momentul în care îmi voi câștiga existența din ceea ce îmi place cu adevărat să fac, și anume să cos, să crosetez, să lipesc și să aduc zâmbete pe fețele oamenilor.

2. De cât timp ești pasionată de handmade și cum a început totul?

Ralu: Pasiunea pentru handmade a apărut undeva prin 2010, când am descoperit târgurile și evenimentele care încurajau acest concept. Cred că atunci o mare parte din banii primiți de la tata se duceau pe shopping la târguri. Cheltuiala fiind una prea mare pentru mine, am început să experimentez să văd dacă sunt capabilă să-mi fac lucrurile pe care mi le doream (bratari, cercei, genti s.a.m.d.).

3. De unde ai învățat să coși și care au fost primele tale proiecte?

Ralu: Am învățat să cos încă de când eram mică. Bunica a fost croitoreasă și mă lăsa să mă joc cu materialele ei, iar mama mea a fost educatoare și m-a implicat mereu în proiectele pe care le avea pentru grădiniță. Mi-a plăcut încă de pe atunci ideea de a coase cu ață colorată, de a lipi diverse materiale și de a experimenta cu ele.

Primul meu proiect a apărut când am venit în București, tot în perioada în care am descoperit targurile handmade. Una dintre colegele de apartament s-a apucat să coase sacoșe din diverse materiale reciclate și m-a rugat sa i le înfrumusețez. Țin minte și acum acea fundă orange pusă pe o sacoșă verde și satisfacția care m-a cuprins când a fost cea mai apreciată de către cei din jur.

4. Când ai încercat prima masina de cusut și ce ai realizat prima dată cu ea?

Ralu: Prima mașină de cusut pe care am pus mâna a fost cea a bunicii. Dacă mai ții minte, erau acele mașini de cusut foarte mari, care aveau o roată jos pe care o foloseam pe post de volan când eram mici. Nu mai țin minte exact dacă și ce am cusut cu ea, dar știu că mă fascina enorm să o văd pe bunica muncind la diverse proiecte.

Prima mea mașină de cusut am primit-o cadou de la o prietenă de familie. Cu ea am început să învăț cu adevărat să cos la mașină. În perioada aceea am cusut lenjerii de pat, am reparat diverse haine și am experimentat pe material. Mașina pe care o am în momentul de față, și care îmi este atât de dragă, este cel mai clasic model de la Singer. Cu ea pot spune că am realizat și am cusut cele mai importante proiecte ale mele, sacoșe din material textil ce au fost după aceea pictate.

5. Care este cea mai mare bucurie atunci când creezi ceva?

Ralu: Cea mai mare bucurie a mea este atunci când ceea ce creez este apreciat și cerut.

6. Care este cea mai mare provocare cu care te-ai confruntat în cusut și ce te-a motivat să continui?

Ralu: Cea mai mare provocare pe care am avut-o și încă o am este legată de faptul că în momentul de față nu-mi pot dedica tot timpul acestei pasiuni. Am un loc de muncă stabil și cusutul, din păcate, este pe locul doi acum. Mă motivează totuși satisfacția că ceea ce creez este frumos și îmi place.

7. Ce este creativitatea pentru tine?

Ralu: Creativitatea pentru mine este o eliberare. Mă eliberez de stres, de gânduri negative și mă face să mă gândesc cu blândețe la persoana/ copilul care se va bucura de ceea ce fac eu.

8. Din ce te inspiri?

Ralu: În principiu, mă inspir din tot ceea ce mă înconjoară: natură, oameni, cărți. De asemenea folosesc foarte des internetul ca sursă de inspirație pentru modele și culori. Am cărți despre cusut și croitorie, croșetat și împletit.

9. La ce lucrezi în prezent?

Ralu: În momentul de față lucrez la foarte multe lucruri (depinde de ce mă simt inspirată să fac). Acum cos decorațiuni pentru Crăciun, croșetez o geantă și fac ghirlande pentru copii.

10. Care este cel mai mare vis al tău legat de ceea ce faci?

Ralu: Visul meu este să ajung să-mi câștig existența din ceea ce fac din pasiune și să mă dedic 100% acestui lucru.

Pe Raluca o găsiți pe Facebook, dar și pe pagina de ei proaspătă de Instagram. Merită să le vizitați și urmăriți pe amândouă, mai ales acum când sezonul cadourilor este aproape! Vă spun din surse sigure că Raluca muncește cu mult spor și drag la multe surprize frumoase. 

Acest text a fost scris pentru SuperBlog 2020.

18 COMENTARII

  1. De nu as avea doua mâini stângi, poate as reuși sa creez ceva, dar nicio șansă! ?
    Nu mi am moștenit nici bunica, nici mama.
    Un articol minunat, mult succes!

  2. Mi-a plăcut abordarea ta Este altfel decât ce am citit.
    Pe mine tata m-a învățat să cos la mașină, deși nu-i plăcea să o folosească. Părinții îl trimiseseră să facă ucenicie la un croitor renumit în zonă însă el a ales alt drum.Mie însă mi-a plăcut să-mi fac singură lucruri, după gustul și viziunea mea și, mi-am imaginat că dacă învăț să cos la mașina de cusut, e suficient.
    Mult succes!

  3. Felicitari pentru cum reusesti sa imbini atetea pasiuni frumoase. SI mie mi-ar place sa intru in aceasta comuntate a creatorilor de handmade, din pacate nu am nici tipul si cred ca nici rabdarea necesara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here