Cu toții suntem conștienți că cititul este important și asta din mai multe motive pe care vreau să vi le reamintesc. Cititul ne oferă cunoștințe noi și este o sursă bună de informație pentru mărirea sferei de cunoștințe. Cititul reduce stresul și depresia, având efecte pozitive și asupra corpului, cititul te face mai creativ și te ajută la dezvoltarea abilităților de gândire critică. Tot cititul dezvoltă creierul, îmbunătățește memoria și de aceea este recomandat pentru toate vârstele. Dacă începem să citim încă de când suntem mici și să nu ne oprim, suntem cu siguranță pe drumul corect spre cea mai bună versiune a noastră. Cu cât suntem mai educați și cu cât citim mai mult, cu atât vom reuși să contribuim mai mult în societate. 🙂
? Importanța cititului încă de la vârste fragede și cititul împreună
Pe lângă toate avantajele cititului enumerate mai sus, se adaugă unul important pe care am vrut să-l accentuez. Este vorba despre conectare. Momentul acela în care un părinte îi citește copilului într-o cuibăreală intimă, totul în jur dispare și în clipele acelea se teleportează împreună într-o lume de poveste. Ah, ce tărâm minunat și plin de surprize! Copiii se simt importanți și conectați. Personajele de poveste le fac cunoștință cu calitățile umane, calități care mai apoi vor fi sădite și în ei.
? Cu ce începem? Ce le citim celor mici?
Încă din primii ani de viață, copiii au preferințe când vine vorba de cărți. Aceste preferințe se pot descoperi atunci când îi prezinți copilului mai multe variante de povești. Astfel îți vei da seama cu ce rezonează el cel mai mult și ce i se potrivește cel mai bine. Poveștile scurte, cărțile cu ilustrații sunt perfecte pentru început.
? O carte de noapte bună
Știu că prietena mea că obișnuiește să îi citească fetiței ei încă din primul an de viață și mi se pare un lucru foarte isteț. Când ar fi cel mai potrivit moment pentru o lectură cu cel mic? Aș zice că seara, bineînțeles. După o zi lungă, înainte de culcare, o poveste scurtă este ideală pentru început.
Deoarece am devenit recent mătușica unei fetițe minunate, am început să iau contact cu lumea beleușească, cu nevoile felurite ale unui om mic. Îmi place să-i dăruiesc fetiței lucruri utile și de aceea am optat și pentru următoarea carte: Șapte povești de noapte bună. Mi-a plăcut că această cărticică conține povești scurte pentru copii, perfecte momentele de dinainte de culcare. Volumul este semnat de către Dana Nălbaru, pe care o descopăr ca fiind plină de farmec și Oana Ispir, care s-a ocupat de ilustrații. Fiecare poveste este ilustrată, iar volumul a apărut în cadrul editurii Nemira la sfârșitul anului 2019. Cartea are 160 pagini, iar intervalul de vârstă pentru care editura recomandă cele șapte povesti este de 4 – 12 ani.
Am să dau un mic spoiler și am să-i numesc pe câțiva dintre însoțitorii pe tărâmul basmelor. Leul Leon, poneiul Ușurel și Zâna Crinilor vor rămâne, cu siguranță, multă vreme prietenii cei mai buni ai celui mic. Poveștile de noapte bună au un aer de basm care se petrece în lumea de azi. Cei mici se vor oglindi în istoriile amuzante și surprinzătoare, scrise cu multă empatie și pline de tot farmecul copilăriei.
Surse imagini: Librarul cu papion
Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2021.