Lucruri simple pe care le poți face pentru a proteja planeta (partea I)

16

Nu știu exact dacă sunt eu într-o mică bulă, dar lumea a început să se gândească din ce în ce mai mult la planeta pe care trăim și lucrurile mici care se pot face pentru a o păstra în formă bună pentru cât mai mult timp.

Este adevărat că schimbarea începe cu fiecare dintre noi, cu fiecare lucru mic pe care-l facem. Tare mă bucur să văd că și companiile mari și mici încep să aibă grijă de locul în care trăim, adaptându-se și aducând pe piață produse prietenoase cu mediul. Chiar și în hipermarketuri am văzut o mulțime de produse noi, eco-friendly (ambalate sau confecționate din materiale biodegradabile, ingrediente bio etc.), ceea ce nu face decât să mă bucure. Eu sunt convinsă că dacă există educație și oamenilor li se oferă posibilitatea să aleagă, putem ajunge la rezultate bune pentru mediu. Dacă ne sunt oferite și variante eco în același loc de unde sunt obișnuiți ne facem cumpărăturile, probabilitatea de a fi deschiși să încercăm lucruri noi va crește.

Pentru oricine dorește să aibă mai multă grijă de mediul înconjurător și este dispus să își schimbe puțin stilul de viață, am câteva idei pe care le-am pus și eu în practică și unele către care tind:


Periuțe de dinți din bambus în locul celor din plastic. Atenție însă la grosimea și textura perilor, eu mi-am comandat periuțe de dinți din bambus cu peri mult prea moi, care nu au fost pe placul meu.


Cana ta pentru cafea in loc de paharul de unică folosință. Este simplu, dacă obișnuiești să-ți bei cafeaua din locuri unde se oferă pahare de unică folosință, alege să vii cu cana ta.


Paiul tău de sticlă/ bambus/ inox în loc de paie de plastic. Eu mi-am cumpărat paie de sticlă de la Kaufland și am primit cadou paie de bambus. Îmi plac ambele.


Plasă din pânză în loc de plasa de plastic/ de unică folosință. Cel mai simplu este să ai tot timpul la tine plasa reutilizabilă, ca sa nu te ia niciodată pe nepregătite o vizită neprogramată la Mega.


La supermarket poți folosi săculeți reutilizabili pentru a cumpăra legume, fructe, produse vrac, în locul pungii de unică folosință. Eu țin săculeții în plasa cu care merg de obicei la cumparăturile saptămânale și așa știu că nu-i uit niciodată acasă.


La cantină poți să vii cu recipiente și tacâmuri de acasă și să refuzi tacamurile de plastic. Avand în vedere pandemia, nu am apucat sa pun în aplicare punctul asta, dar mi-am cumparat de la Ikea o frumoasă caserolă de sticlă cu capac de bambus, deci sunt pregatită.


Dacă ești suficient de hotărât și curajos, poți să încerci să-ți faci detergenții în casă, din ingrediente simple (google it), pentru a nu mai cumpara produse de curățare din comerț, pline de fosfați și alte chestii nocive pentru mediu și sănătate. Eu recunosc că încă nu am ajuns la nivelul acesta. Am cumparat însă produse ecologice de curățare de la Auchan, la prețuri accesibile (unele chiar mai ieftine decât varianta inițială), pe care le recomand pentru că merită și își fac treaba excelent.


Alege produse vândute la vrac, împachetate în hârtie sau depozitate în săculeți sau recipiente pe care le aduci de acasă. Aici trebuie făcute anumite compromisuri (calitatea produselor vrac), dar, în funcție de motivația ta, vei descoperi ce ți se potrivește și cum poți lua cea mai bună decizie. De exemplu, poți să alegi să cumperi o salată care nu este ambalată individual în plastic, carnea sau mezelurile pot fi cumparate și ele vrac, pentru a evita ambalajele de plastic. Mai poți căuta la raft produse ambalate în ambalaje biodegradabile. De la Kaufland am cumparat salam Milano și Mortadella ambalate astfel.


Borcane sau caserole din sticlă, folie de aluminiu (pe care o folosești de multe ori), hârtie cerată sau bol peste care pui o farfurie în loc de folia de plastic cu care acoperi alimentele.


Folosește un filtru de apă sau un bidon reutilizabil pentru a evita sticlele de apă din plastic. Eu mi-am cumparat un filtru care este montat la robinet, utile mai sunt și filtrele acelea de tip cană. Pe birou și seara langă pat am o sticlă reutilizabilă pe care o reumplu.


O completare a listei găsiți în partea II și III.

16 COMENTARII

 1. Cafea eu prefer sa imi fac la aparat asa ca de acest aspect am scapat.
  Cu apa de la robinet inca nu sunt convinsa ca are mineralele in proportie la fel de mare ca cea cumparata, dar un filtru am in minte de ceva timp.

  Multumim de idei!

 2. De 2 ani de zile reciclam pet-urile, sticla si cartonul. De asemenea, colectez uleiul alimentar uzat si il duc la benzinariile Mol. Folosesc si traistutele din bumbac si saculeții reutilizabili pentru legume si fructe. Speram sa ajutam cat mai mult planeta. 🙂

 3. Chiar astăzi văzusem la știri ca s-au întâlnit în summit pe subiectul “omoram planeta” și ca e groasa.

  Foarte bune ideile în acest context!

 4. Reciclam de aproape 3 ani deja sticla, plastic, carton, aparatura veche/electrocasnice, baterii (am trecut pe baterii reincarcabile), mergem cu plasutele proprii la magazin, colectam uleiul si il ducem la țară, painea ramasa la fel. Gatim portii mici pt o masa sa nu mai facem risipa si incercam sa cautam in continuare moduri de a salva Planeta.

 5. recunosc ca nu m-am gandit la o parte din aceste lucruri. De fapt o buna perioada de timp am trait intr-o ignoranta rusinoasa, dar incet-incet am inceput sa fac schimbari. Multumesc pentru articol!

 6. Incerc sa tin cont de o mare parte din mentiunile facute si tot fac persoane neglijente care arunca mizerii pe strada si alte nimicuri de genul. Cred ca pana la urma va trebui sa ni se impuna ca sa luam masuri

 7. In afara de paiul acela (pe care recent l-am descoperit din sticla) pe toate le-am inlocuit de ani si ani. Pot spune ca incerc din toate puterile sa reciclez tot ce insemana plastic sau sa reutilizez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here