5 zile fără Social Media (Facebook și Instagram)

0

De ceva timp gândesc renunț temporar la social media, văd cum și cât pot #rezist fără scroll-uri, like-uri, inimioare, pereți și story-uri. Nu zice am o problemă, cu toate , recunosc, mi se reproșează uneori stau pe telefon mai mult decât ar trebui.

Într-o zi obișnuită trezesc dimineața și înainte dau jos din pat, verific Facebook, Instagram, mail-uri. În timp ce machiez se întâmplă las un video pe YouTube sau las ruleze story-urile de pe Instagram.

Dacă duc la birou, urmează mai intru pe Facebook pentru a folosi Messenger-ul. Vorbesc cu mama și cu boyfriend-ul, în principiu. Uneori las Facebook-ul deschis într-un tab, dar de cele mai multe ori nu. Am o obișnuință ciudată care constă în a-mi verifica telefonul des și degeaba; nu deschid nicio aplicație, nu fac nimic. Dacă am de muncă încontinuu, nu prea întrerup pentru social media la birou, decât atunci când mănânc și mai dau un scroll, ori 2-3-5 minute când îmi mai iau o pauză. Dacă îmi scrie cineva și nu-s prinsă în ceva urat, de obicei răspund rapid pentru primesc notificări de la Messenger.

Dacă nu duc la birou și lucrez de acasă, povestea e cam aceeași, doar acasă nu îmi verific telefonul atât de des. Și la birou, dar și acasă ascult mult YouTube în timp ce muncesc: muzică, podcast-uri, TED-uri, tot ce poate fi ascultat și nu necesită să și vezi.

Seara când ajung acasă uit la filmulețele noi de pe YouTube și uneori e posibil lungesc cu activitatea asta. În rest, împart gândurile de seară cu unul, cu altul, scroll pe Facebook, scroll pe Insta. După ce bag în pat, uit la story-urile de pe Instagram.

Pot spun sunt destul de activă pe Facebook și pe Instagram. Îmi place fac poze și multe dintre ele ajung și pe Instagram, iar pe Facebook mai dau și eu câte un share cinstit la câte ceva interesant, drăguț, amuzant.

Cu câteva luni în urmă am folosit Moment pentru a afla cât timp petrec pe telefon și ce aplicații folosesc cel mai des. Instagram, Messenger și Facebook erau în top 3 și stăteam pe telefon între 1,5 h – 4,5 h/zi. Cred o medie de 2h/zi pe telefon ar fi ceva aproape de realitate. O fi mult? O fi puțin?

Până acum n-am mai renunțat niciodată la social media pe o perioada de câteva zile consecutive. Sincer, duminică seara când mi-am șters aplicațiile vizate din telefon, m-a luat o mică panică. Am renunțat la Facebook, Instagram și am șters și Messenger-ul pentru a evita link-urile de Facebook pe care cu siguranță le- fi primit. Am exclus și ispita, ca zic așa. Mai jos am notat pe zile cum a fost toată experiența.


Ziua 1


Dimineață a fost ciudat nu am verificat Insta și Facebook, am verificat doar mail-ul.
Pe parcursul zilei am vorbit doar cu prietenul meu, pe iMessage, înlocuitorul Messenger-ului.

Mi-a lipsit îi scriu mamei văd ce mai face.

Mi-a lipsit trimit link-uri pe Messenger.

În pauza de masă mi-a lipsit Instagram.

M-am uitat puțin pe Pinterest.

Seara am vorbit cu mama la telefon 40 de minute.

M-am uitat pe YouTube.


Ziua 2


Dimineața deja nu a mai fost așa de ciudat.

Am vrut îmi iau o salată de la Fabio, și am observat site-ul nu funcționează. Știam au ceva probleme cu site-ul pentru mi-a zis cineva care a văzut pe Facebook. Deci fără Facebook, habar n- fi avut au o problema cu server-ul și preiau totuși comenzi telefonice.

Când vorbesc cu cineva pe WhatsApp, în timpul în care aștept răspuns, încă mai am reflexul de a caută Facebook-ul pentru un scroll. Abia în secunda în care ieșeam din chat și căutăm Facebookul, îmi dădeam seama nu-l mai am.

Am stat mult pe YouTube.


Ziua 3


Pentru mama nu intră des pe WhatsApp, am sunat-o încă de dimineață.

M-am gândit tot mai puțin la Facebook și Instagram.

Am stat mult pe YouTube.


Ziua 4


Dimineață am dat scroll pe YouTube.

Dintre toate zilele, parcă azi am simțit puțin lipsa Facebook-ului.

Instagram mi-a trimis mail cu heeey, see what’s new.

Facebook s-a prins -l reneg și a început îmi trimită mailuri. M-a întrebat dacă am văzut ce a comentat un prieten de-al meu la un status de-al lui. Stai puțin, ce? ???? 

Ce mai urmează acum?
Giovana, ai văzut? De ce n-ai văzut? De ce? Unde ești tu, Giovanăăăă?


Ziua 5


Dimineață am intrat pe YouTube.

De obicei vinerea mai căutăm evenimente pe Facebook pentru weekend și mi-a lipsit asta.

***

Câteva concluzii

În fiecare zi am simțit o oarecare lipsă a Facebook-ului/ Instagram-ului. Cred ne-am obișnuit atât de tare fim conectați, încât este destul de greu nu ne mai gândești deloc la ele.

Am înțeles pentru mine Facebook este mai mult un canal de comunicare. De obicei, seara, dacă intru pe Facebook de pe laptop, intru ca mai schimb o vorba cu cineva și în timp ce interlocutorii răspund, mai dau un scroll pe pereții Facebook-ului. Am observat acțiunea asta este o obișnuință care mi-a intrat în reflex. E ca țigara de după masă. În rest, în ultimul timp nici nu mi se mai pare atât de interesant Facebook-ul. Eu mi-am setat câțiva close friends de la care primesc notificări atunci când postează ceva. Dacă nu am nicio notificare, intervine scroll-ul de plictiseală.

Story-urile de pe Instagram au înlocuit la mine wall-ul de pe Facebook, dar cred îl pot consuma în cantități potrivite, fără plâng.

Stau prea mult pe telefon și o iau măsuri în sensul asta. Abstinența de Facebook și Instagram o voi repeta pe viitor. O zi, două, trei pe săptămână o încerc o las mai moale.

Am simțit nu mai sunt la curent cu ce face lumea, dar nu m-a durut așa de tare pentru am rămas conectată cu cei apropiați.

Nu pot zic am avut mai mult timp liber, am avut revelații sau viața mea a fost mai minunată. Cred că trebuie să încerc 99 days of freedom pentru a vedea rezultate.

Am întrebat-o pe mama în săptămâna asta dacă își mai amintește cum era când erau doar telefoane fixe și pe alocuri nici alea, cum reușeau oamenii  își dea întâlniri?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here