Barbara Koch, pe care nu o cunosc, îmi lasă averea ei de 150.000 € (partea I)

24

Sâmbătă, 1 februarie 2020, m-am trezit dimineață cu un e-mail de la Barbara Koch, o doamnă pe moarte, a cărei zile sunt “numerotate”, care a ales să-și doneze întreaga ei avere de 150.000 €, mie. N-am răspuns niciodată unui asemenea mesaj, dar țin minte că umblau într-un timp foarte multe înșelătorii și păcăleli de genul, pe Yahoo.

Mi-am amintit de James Veitch și de prezentarea lui savuroasă de la TED, This is what happens when you reply to spam email, și de aceea m-am gândit să-i răspund Barbarei, să văd dacă pot să mă distrez și eu ca James. 

Primul e-mail de la Barbara:

Răspunsul meu entuziasmat:

Am încercat de mai multe ori să o întreb câte ceva, dar Barbara îmi răspundea de fiecare dată altceva, nimic punctual cu referire la curiozitățile mele despre ea.

După alte câteva e-mailuri, Barbara mi-a dat adresa de e-mail a avocatului care se va ocupa de donație, acest minunat cadou făcut din “fundul inimii” ei.

Cu toate că mi-am dat seama că nu mă pot distra cu Barbara cum s-a distrat James cu Solomon al lui, am zis să continui, să văd ce se mai întâmplă. I-am scris lui Frank.

Am căutat numele pe Google și am descoperit că el există, Frank Berton este o persoană reală a cărei identitate este folosită pentru a înșela. 

Fake Frank mi-a cerut o grămadă de date personale (apropo, mă numesc Costel Gigel și stau pe Strada Aceea, Nr. 2, n-am telefon și salariul meu este secret, printre altele) și, bineînțeles, contul meu bancar unde urma să fie transferată suma de 150.000 €.

Am primit a doua zi și actul de donație promis, care arată absolut genial, mai ales ștampila.

A venit apoi și “adresa transferului” unde trebuie să trimit cei 420 € care-mi garantează apoi transferul donației de 150.000 € în contul meu.

După ce i-am zis ok, fac transferul, mi-a tot trimis alte conturi. Probabil cei ce plătesc în primul cont sunt fraieriți a doua oară, a treia oară, a n oară, să pună din nou bani în “contul corect”.

Întrebarea mea ar fi… cine sunt acești oameni? Presupun că-s nume reale, că nu poți să ai un cont fără să fii real. Cum pot ei să primească bani de la oameni păcăliți, fără să se întâmple nimic? Dacă ei se folosesc de o identitate furată (Frank Berton) pentru a convinge oamenii să le trimită bani, asta nu înseamnă nimic?

Am mai schimbat câteva e-mailuri ca să văd dacă cineva chiar citește ce trimit.

Se pare că cineva citește.

Am găsit datele de contact ale adevăratului Frank Berton, l-am contactat și i-am povestit despre Barbara, aștept să văd dacă îmi răspunde și ce părere are. 

To be continued. Sau cum ar zice Google Translate, ”Pentru a fi continuat”.

24 COMMENTS

 1. Wow pana unde pot ajunge unii oameni fara scrupule. Din pacate multe persoane cad in capcane de genul acesta. Trebuie sa fim mereu atenti.

  • Cred ca se găsesc persoane credule, neinformate, aflate la o vârsta înaintată de cele mai multe ori, fara experiența pe acest internet vast, care pica in plasa lor.

 2. Hai ca m-ai facut sa rad. Sincer, nu pot sa cred ca ar exista persoane care sa creada astfel de povesti, dar ma gandesc ca daca astfel de hoti exista cu siguranta exista si fraieii care cred.

 3. Foarte tare ca ai intrat în “joc”.
  Primesc zeci de astfel de mesaje, dar nu mi-a trecut prin cap sa mă distrez în felul acesta.
  Ca sunt escroci peste tot știm, dar ca se și “specializează’ …
  Felicitări!

 4. Deci inca rad, clar :))) In sfarsit o postare care merita citita. Si eu am primit de la respectiva mail, dar dupa vreo 2 zile de distractie am uitat de ea si nici ea nu a mai scris inapoi. Prietena mea a patit o faza de genul, si apoi le spunea la cei care trimiteau mail-urile respective ca lucreaza la FBI, si dup-aia ei au scris ”ne pare rau dar nu mai puteti beneficia de suma promisa” :)))
  Foarte tare articolul! Abia astept update-ul de la mister avocat.

 5. Uh, câți oameni de acest tip sunt 🙁 păcat că sunt mulți care cad în această capcană.
  Cunosc o persoană singură care era să își piardă casa din cauza unora care o tot sunau și îi promiteau marea.
  Eu aș face plângere penală dacă aș știi exact persoana. E bine că te-ai jucat cu ei calumea,aș face același lucru.

 6. Ce experiment interesant!! Si pana unde s-a putut ajunge wow!! Pentru noi cei care am avut de a face cu astfel de situatii nu e o problema deoarece ignoram aceste spam-uri, dar alte persoane pot pica in plasa!!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here