M-am plimbat cu Ape Rider

0

Ape Rider powered by Pegas este un sistem de închiriere de biciclete prin aplicație mobilă, fără stații de parcare predefinite. Ape Rider este ceva ce Bucureștiul avea nevoie și sper din suflet să aibă succes. Sunt 2.000 de biciclete în tot Bucureștiul, iar investiția se ridică la 3 milioane de euro (biciclete, aplicație, antifurt, costurile de proiect și logistică).

Cum funcționează Ape Rider și cum poți închiria o bicicletă
 1. Descarci aplicația.
 2. Te înregistrezi și îți pui datele bancare, după care se blochează suma de 1 leu. În User Guide-ul din aplicație scrie  se opresc 69 lei pentru eventualele daune, sumă care se restituie în momentul în care renunți la aplicație. Mie mi-au oprit doar 1 leu în momentul în care m-am înregistrat. Presupun că au renunțat la ideea cu depozitul de 69 lei și încă nu e făcut update la informațiile din aplicație.
 3. Găsești cea mai apropiată bicicletă pe care poți să o rezervi. Din momentul în care ai făcut rezervarea, ai la dispoziție 15 minute să ajungi la bicicletă. Treaba cu rezervarea este foarte bună pentru că știi sigur că bicicleta nu este luată de altcineva până ajungi tu la ea.
 4. Deblochezi bicicleta scanând codul QR de pe bicicletă.
 5. Te plimbi cu bicicleta cât timp vrei tu.
 6. Când vrei să închei tura trebuie să parchezi bicicleta, să blochezi manual sistemul de securitate de la roata din spate și cursa ți se va închide automat în aplicație, unde poți vedea traseul pe care l-ai urmat, cât timp te-ai plimbat, câte calorii ai ars și câți bani ți-au fost retrași din cont.
Cât costă?

1,9 lei pe 30 de minute. Nu știu dacă suma este una mare sau una OK pentru toată lumea. De exemplu, dacă pedalezi până la muncă o oră, plătești 3,8 lei. Mie mi se pare rezonabil având în vedere avantajele utilizării unui astfel de mijloc de transport în București.

Experiența mea

Trebuia să merg până la bancă, la București Mall. Distanța de acasă până la mall este destul de mică, 1.4 km. Pentru că încă de la lansare îmi doream să testez Ape Rider, m-am gândit că ar fi ok să încerc pe o distanță scurtă, să văd cum e înainte să mă încumet la mai mult.

Aveam aplicația deja instalată, am deschis-o, am văzut că erau multe biciclete prin zonă, una chiar la mai puțin de 100 de metri de blocul meu. Am rezervat bicicleta și am aflat că am 15 minute la dispoziție să cobor să o iau în primire. Părerea mea este că aplicația este foarte simplu de folosit. Când am ajuns la bicicletă, am deschis aplicația, am scanat codul QR și imediat antifurtul s-a deblocat. Mi-am reglat șaua, am verificat frânele și am pornit la drum. La mall am parcat bicicleta undeva să nu deranjeze pe nimeni și după ce am blocat manual antifurtul, în aplicație mi-a arătat că s-a încheiat cursa.

Chestia cu parcarea bicicletei nu am înțeles-o pe deplin. Am văzut biciclete parcate peste tot prin oraș, nu numai în parcările speciale marcate în aplicație. Mie mi se pare foarte OK să poți lasa bicicleta unde ți-e la îndemână, atâta timp cât parcarea ei în locul respectiv nu încurcă pe cineva. Locul de unde am luat bicicleta (și unde am lăsat-o când m-am întors acasă) era în afară zonei de parcare, deci presupun că bicicletele se lasă oriunde. După ce am ieșit din mall, bicicleta cu care venisem era tot acolo, așa că m-am întors tot cu ea acasă.

A fost o experiență plăcută, este prima dată când mă plimb cu un Pegas, bicicleta este comodă, șaua este mult mai moale decât șaua mea. Bicicleta era în stare bună de funcționare, nu știu să întru în detalii tehnice, dar important pentru mine este să meargă bine, să nu aibă probleme. Oricum, în cazul în care dai peste o bicicletă cu defecțiuni, poți semnala chestia asta din aplicație, urmând că cineva să se ocupe de repararea ei.

Eu m-am plimbat gratis pentru că am 100 lei credit cadou de când mi-am instalat aplicația. Am văzut pe site că încă este valabilă oferta, deci cine nu și-a instalat încă aplicația, eu zic că merită să și-o instaleze și să o încerce, mai ales că de 100 de lei te poți plimba o grămadă. Ia bicicleta, neamule! Gratis!

Cum era de așteptat, am văzut pe Facebook că bicicletele încep deja să se fure, unele le-au găsit vopsite, una a fost găsită în Lacul Cișmigiu, una era într-un portbagaj de taxi, una era într-o curte din comuna Berceni.

Aplicația este încă în versiunea beta și chiar dacă am auzit de la alții că mai face probleme, eu am avut noroc să-mi meargă foarte bine.

Avantaje
 • Te poți deplasa rapid dintr-un loc în altul prin aglomeratul București. Fie că ai de mers 1 km până la metrou sau 5 km până la muncă, Ape Rider mi se pare o soluție foarte bună și rapidă.
 • Bicicletele se găsesc aproape peste tot.
 • Poți lăsa bicicleta unde dorești, nu există o stație de parcare definită.
 • Faci mișcare. Aplicația îți zice câte calorii ai consumat pedalând.
Dezavantaje
 • Bicicleta nu are viteze, așa că presupun că atunci când ai de urcat un deal este posibil să fie cam dificil. Partea bună e că arzi mai multe calorii și poți să-ți iei o prăjitură după.
 • Varacând sunt 40 de grade afară nu e prea plăcut  mergi cu bicicleta prin trafic.

Deocamdată atât. Posibil să revin cu un edit după mai multe utilizări. Care este experiența voastră cu Ape Rider?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here