Cel mai bun mod de a introduce două pisici

17

Pe Mia o avem de mai bine de doi ani și încă de când am luat-o acasă aș fi vrut două pisici. Pe Azukita am pus ochii încă de când s-a născut și ne-am îndrăgostit iremediabil de ea după ce am cunoscut-o, fiind foarte norocoși să o primim de la Raluca. ❤️

Mia este o pisică ca toate pisicile, deci are toate bolile psihice din manual, cum zice Simona Tache. Inițial, m-am gândit că o va accepta pe Azu fără prea mare bătaie de cap, pentru că Azu este pui (avea două luni și puțin când am adus-o) și de aceea Mia nu o va vedea ca pe o amenințare. Nu a fost tocmai așa.

Am văzut și filmulețe cu pisici care se împrieteneau foarte repede, dar cred că aceste cazuri sunt destul de rare. Ne-am tot documentat și am aplicat diverse strategii de “împrietenire” și până la urmă cele două pisici s-au acceptat în fix două săptămâni.

Important de știut:

  1. Pisicile sunt foarte teritoriale. Cele două pisici trebuie să aibă locul lor de dormit și lucrurile lor personale.
  2. În fiecare zi trebuie ca fiecare pisică din casă să se obișnuiască cu mirosul celeilalte pisici.
  3. Este important că pisicile să mănânce una lângă cealaltă, inițial despărțite de un paravan sau o ușa, iar apoi lăsate să se și vadă în timp ce mănâncă, la o distanță rezonabilă.
  4. După ce s-au obișnuit cu mirosul nou, cele două pisici pot fi lăsate să interacționeze natural. Timpul în care pisicile sunt lăsate împreună poate să fie de un minut, 5, 10, 30 minute, în funcție de felul în care se comportă.
  5. Atunci când pisicile sunt lăsate să socializeze, trebuie supravegheate și despărțite dacă devin agresive, iar dacă se privesc fix mai mult de câteva secunde trebuie să le distrageți atenția cu o jucărie, cu un zgomot etc.
  6. Încăperile în care pisicile sunt ținute separate trebuie inversate, astfel încât pisicile să stea, pe rând, în toată casă.
  7. Atenția acordată pisicilor trebuie să fie egală, ambele pisici trebuie să ajungă să se simtă confortabil. Pisica rezidentă trebuie să se simtă iubită pentru că ea este cea care va accepta, în cele din urmă, o pisică nouă în teritoriul ei.

Cum am introdus cele două pisici?

I-am arătat-o Miei pe Azu imediat cum am ajuns acasă cu ea, Azu fiind în cușcă. Ambele pisici s-au șocat puțin și s-au blocat în momentul în care au făcut contact vizual. După câteva secunde, Mia s-a speriat de Azu și a fugit.

Am ținut pisicile separate, fiecare având locul și lucrurile ei și timp de 2-3 zile am schimbat jucăriile și păturicile între cele două, pentru a se obișnui fiecare cu mirosul nou. Au dormit separate în toate toate cele 14 nopți, iar camerele în care au stat au fost inversate constant pentru ca cea mică să exploreze peste tot, iar Mia să nu simtă că i-a fost luat din teritoriu.

În primele zile Mia era foarte speriată, a fost supărată și stresată. Nu am văzut-o niciodată așa de stresată. Ambele pisici scuipau și mârâiau una la cealaltă atunci când le lăsam să socializeze în aceeași încăpere, Azu fiind totuși mult mai prietenoasă decât Mia. Azu s-a acomodat foarte bine încă din prima seară, a mâncat, s-a jucat și a fost vioaie.

În primele 2 zile pisicile au mâncat în același timp dimineața și seara, despărțite de o ușă. Ele se auzeau prin ușă și inițial Mia era atât de speriată încât îi era frică să mănânce, moment în care am mărit distanța până Mia s-a simțit în siguranță și ușor, ușor a început să mănânce fără stres. După 2-3 zile le-am dat să mănânce tot în același timp, dar cu ușa deschisă, la o distanță de 1-2 metri. După 5 zile le-am dat să mănânce împreună, una foarte aproape de cealaltă. Este important ca ele să asocieze “întâlnirea” cu ceva pozitiv, iar mâncarea și joaca sunt activități perfecte pentru aceste întâlniri.

Răbdarea este foarte importantă în acest proces. În prima săptămână le-am lăsat să socializeze 10-30 de minute pe zi, iar în momentul în care am simțit că lucrurile degenerează, le-am separat.

După o săptămână a început să le placă să se joace pe sub ușa, se strigau, se miroseau. În a doua săptămână le-am lăsat tot mai mult împreună, să interacționeze, lucru care le-a apropiat din ce în ce mai mult. În momentul în care am simțit că joaca devine puțin agresivă, le-am separat.

În a 13-a zi le-am lăsat toată ziua împreună, dar le-am supravegheat constant, iar atunci când joaca devenea agresivă, le-am distras atenția cu un foșnet, cu o jucărie, cu bătut din palme etc. Seara au dormit tot separate, iar în a 14-a zi deja erau foarte apropiate, Mia a dormit lângă Azu, a spălat-o și a acceptat-o, în sfârșit, 100%.

Ceva la care nu mă așteptam: Mia acum este mult mai lipicioasă, calmă, iubitoare și chiar și-a rezolvat cu succes câteva dintre bolile din manualul menționat mai sus.

Întregul proces nu este unul ușor, cum spuneam, este nevoie de multă răbdare și, în funcție de pisici, mai multe sau mai puține zile de acomodare. Sunt pisici care se obișnuiesc una cu cealaltă în câteva zile sau în câteva luni. Sunt pisici mai sociabile care acceptă mai ușor o pisică nouă, sunt pisici care doar conviețuiesc, fără să aibă prea multă treabă una cu cealaltă, sau, în cel mai rău caz, există și pisici deloc sociabile. Cred că sunt mai multe șanse ca o pisică nouă să fie acceptată mai ușor dacă este pui și nu adult.

Pe Mia (@blackcatrises) o puteți urmări aici pe Instagram, iar pe Azukita (@azukitathecat) aici.

❤️

17 COMENTARII

  1. Am avut si eu o pisicuta in copilarie. Atunci aveam emotii ca nu se va impaca bine cu rasfatatul familiei, un catelus, dar pana la urma au fost cei mai buni prieteni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here