Bere artizanală, craft beer sau bere de casă – oricum i-ai spune, cu siguranță știi că acest tip de bere a început sa fie din ce în ce mai prezent peste tot. În ultimii ani, berea artizanală a devenit tot mai populară și îndrăgită de mulți iubitori de bere, astfel încât unele mărci de craft beer se găsesc acum și în supermarketuri sau în magazinele obișnuite.
- Berea de casă este un produs 100% natural.
- Nu conține conservanți, aditivi etc.
- Este produsă prin fermentație naturală și cu ingrediente naturale.
- Berea artizanală are un gust mai intens și este mult mai aromată.
Pentru că eu personal nu (mai) sunt o consumatoare de bere (sau de alcool, în general), dar am pe cineva foarte drag care are ca hobby producția de bere artizanală, m-am gândit să îl rog să lămurească anumite aspecte legate de producția de bere artizanală acasă. Sebi a avut primul contact cu berea artizanală prin 2014 și face craft beer de aproximativ 1 an și puțin.
Ce te-a determinat să te apuci să faci bere artizanală acasă?
Sebi: Curiozitatea, inițial, dar și un starter kit primit cadou.
Care este echipamentul minim necesar unui începător și cam cât costă să faci bere artizanală acasă?
Sebi: Un echipament minim ajunge în jur de 300 RON. Uite ceva destul de complet aici. Pe lângă astea îți mai trebuie, evident, și sticle. Apropo, când iei un echipament complet de la Fabrica de Bere, nu primești doar ce vezi în poză ci și instrucțiuni de folosire, un ghid de începător și asistență chiar și la telefon.
Tu cum ai început și cu ce echipament?
Sebi: Am început cu kituri de bere (extract de malț și hamei). Recomand tuturor începătorilor, pentru că procesul este cu mult mai simplu și așa pot “degusta” berăritul cu minim de efort. Este destul timp pentru lucruri mai avansate. De aici poți cumpăra kituri de bere. Am început să fac bere cu un echipament similar cu cel menționat la întrebarea anterioară.

De unde ai învățat să faci bere acasă?
Sebi: YouTube în mare parte, forum-uri, grupuri de Facebook.
De unde îți cumperi ingredientele necesare pentru a face bere artizanală?
Sebi: fabrica-de-bere.ro, brewsbrothers.ro.
Cum se produce berea artizanală acasă și cât timp durează întregul proces?
Sebi: După cum ziceam, pentru început, ideal este să faci bere din kituri. Practic, sunt niște conserve cu extract de malț și hamei pe care le dizolvi direct în fermentator, cu puțină apă caldă și apă rece. Asta după ce ai dezinfectat absolut orice vine în contact cu berea, cu ajutorul percarbonatului de sodiu (comercial îl găsești Chemipro Oxi) care este inclus în kitul de echipament de la Fabrica de Bere.
Încă o chestie super faină, cei de la brewsbrothers.ro oferă cursuri pentru cei ce vor să învețe despre cum se face berea artizanală, însă totul se face All Grain, adică strict din malț de orz și hamei. Este puțin mai avansat decât kiturile, iar procesul este super tare. Vezi pe site la ei mai multe detalii.
Care este rețeta preferată dintre toate pe care le-ai încercat până acum?
Sebi: Am adaptat o rețetă de London Porter după preferințe și a ieșit superbă. Am făcut-o de Crăciun pentru prieteni și familie și se pare că a avut succes. Mie îmi place pentru că hameiul Fuggles folosit împreună cu 4 tipuri de malț Marris Otter emană niște arome incredibil de plăcute pe care nu le găsești la berile comerciale.

Ce gust are “berea perfectă”?
Sebi: Pentru mine berea perfectă are aromă! Există, de exemplu, beri acre, pe care mulți le adoră, însă mie îmi displac enorm! Berea perfectă are gust!
Ce părere ai despre berea artizanală din comerț și care sunt preferatele tale?
Sebi: E plin târgu’ de bere artizanală românească acum, cel puțin în București. Sunt unele geniale, altele destul de meh. Berea artizanală are un preț mai ridicat și asta din mai multe motive: ingredientele, costul de producție, logistică etc. Majoritatea, însă, sunt foarte bune și merită fiecare bănuț în plus.
Berile mele preferate sunt: Hop Hooligans Cannon Fire, Hop Hooligans Night Lights, Ground Zero Gipsy Porter, Ground Zero Easy Rider.

Un gând pentru iubitorii de bere, venit de la un berar amator.
Sebi: Merită să încerci să îți faci singur berea acasă. Nu ai nevoie de foarte multe lucruri, trebuie doar să ai o temperatură optimă în casă/ beci: 17°C – 22°C. Ah, și să fii dispus să speli/ igienizezi echipamente la greu! 😀 Nu este deloc complicat să faci bere acasă, iar recompensele sunt pe măsură, garantez!
Recomandări (resurse online) pentru viitorii berari amatori.
Filmulețe bere din kituri:
Grup Facebook Berari Amatori RO: https://www.facebook.com/groups/homebrewing.romania/, https://www.facebook.com/Asociatia-Berarilor-Amatori-151701861851788/
Grupuri Facebook Berari Amatori INT: https://www.facebook.com/groups/491884457848941/
Unde găsești bere artizanală în București
Primul concept de retail specializat dedicat exclusiv berilor și cidrului artizanal românesc se numește The Beer Institute. Aici găsești aproximativ 30 de branduri de bere artizanală și două de cidru din București, dar și din alte zone ale țării precum Iași, Cluj, Sibiu, Sălaj, Timișoara, Constanța, Buzău sau Brașov, toate însumând peste 120 de etichete diferite de bere și cidru.
Dacă vrei să deguști și să cumperi o bere cinstită, atunci treci pe la Stația Rombeer. Magazinele Stația RomBeer sunt unități de vânzare a berii craft. Fiecare unitate este dotată cu peste 30 de tipuri de bere VIE/artizanală la vrac. Tu alegi, deguști și cumperi tipul și cantitatea de bere dorită. Stația RomBeer lucrează direct cu microberariile din toată România: Iași, Roman, Reghin, Constanța, Buzău, Cheia, Buftea, Snagov, București. Aici găsești bere blondă, albă, brună, roșie, arămie, neagră.
Anual, în București se organizează și un festival dedicat berii artizanale – Bucharest Craft Beer Festival, unde ai posibilitatea să guști o multitudine de tipuri de bere artizanală de la producători din întreaga țară.
Află de aici în ce baruri și localuri poți savura bere artizanală în București.
Dacă aveți și alte întrebări legate de subiect, lăsați-le în comentarii și îl rugăm pe Sebi să răspundă. Cei care au gustat din berea făcută de Sebi îl pot lăuda tot în secțiunea de comentarii. ????
Cheers!